Premiepension och IPS

Premiepensionssparande (fd PPM)

Premiepensionen är den del av den allmänna statliga pensionen där du själv får välja hur pengarna ska placeras. Så länge du arbetar och betalar skatt kommer det varje år in nya pengar på ditt konto hos Pensionsmyndigheten. Varje år sätts ca 2,5 procent av din bruttolön (max runt 10 600 kr) in på ditt premiepensionskonto och för att du ska få så mycket pengar som möjligt till din pension krävs det att fonderna ger en bra avkastning. Att göra aktiva val i premiepensionen kan vara det som ger din tillvaro guldkant i framtiden. Med många år kvar till pensionen kan det göra stor skillnad.

Det är gratis att byta fonder inom premiepensionssystemet och du gör det utan skattekonsekvenser. Det finns många bra fonder för pensionssparande och du kan välja upp till fem olika. Av PriorNilssons fyra fonder finns Sverige Aktiv att välja med fondnummer 328 021 och Realinvest med fondnummer 487 108. Sverige Aktiv kostar vanligtvis 1,2 procent, men då man får en kraftig rabatt i premiepensionssystemet kostar den bara 0,52 procent där. Realinvest kostar normalt 1,6 procent, men bara 0,62 procent i premiepensionssystemet. Om du är intresserad av att välja Sverige Aktiv eller Realinvest i premiepensionen gör du det genom att gå in på pensionsmyndigheten och logga med BankID längst upp till höger. Du kan också beställa hem en blankett för fondbyte. Vill du bara se vilka fonder du har (utan att kunna byta fonder) kan du logga in med en personlig kod. Den kan du beställa här

Så här gör du för att byta fonder i premiepensionssystemet

IPS (Individuellt pensionssparande)
ISK (Individuellt investeringssparkonto)

IPS är ett privat pensionssparande där du själv tidigare kunde spara en summa varje månad med rätt till skatteavdrag. Det var möjligt att dra av inbetalningar på upp till 12 000 kr per år i din deklaration, men i år, 2016, har avdragsrätten tagits bort helt. Om du fortsätter att spara i ett IPS kommer du att bli dubbelbeskattad - så avsluta överföringarna dit omgående och börja spara på ett ISK-konto istället. Fortsätter du spara via IPS sparar du med skattade pengar och får dessutom betala inkomstskatt på pengarna när du tar ut dem. Inte så bra. Se ISK nedan.
Pengarna är bundna till du är 55 år. När du väljer att börja ta ut pengarna beskattas de som inkomst av tjänst och du måste ta ut dem under 5 års tid. Ett privat pensionssparande i fonder (eller annat) har blivit ganska viktigt om du vill behålla den inkomstnivå du tidigare haft. Den allmänna pensionen ger inte mer än mellan 50-65% av lönen i pension, med tjänstepension något mer.
Genom att från och med i år spara på ett ISK-konto eller liknande kan du bättra på dina chanser till en högre pension. Tyvärr är vi ingen bank och kan inte erbjuda ett ISK-konto, men du kan spara i våra fonder hos ex Avanza, Nordnet eller Fondmarknaden. Du kan även spara hos de flesta banker.

Undrar du över något får du väldigt gärna höra av dig till oss på 08-441 77 00, vi svarar gladeligen på alla frågor.

Avanza 

Nordnet

Fondmarknaden

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas informationsbroschyr under Blanketter och Informationsmaterial med fondbestämmelser, eller beställ den via info@pnfonder.se eller 08-441 77 00.